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Firina Barbera Clayver

24 febbraio 2016

Contrary to every expectation, the decision has been made. We’re going to bottle our #Barbera 2014 aged for about 12 months exclusively in #clayver. No additions apart from small doses of sulphur: 30 mg/l in total.
No racking, no fining and no stabilisation. We’re going to bottle directly from clay to bottle and see what happens. We are very curious to see how the wine has evolved because initially it was rather closed, almost reduced, while in recent months it has balanced out a lot. We are going to call it Firina, like the vineyard where it originates.

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Contro ogni previsione la decisione é stata presa. Imbottiglieremo la #Barbera 2014 affinata per circa 12 mesi solamente in #clayver. Nessuna aggiunta tranne piccole dosi di solforosa: siamo a 30 mg/l di totale.
Non abbiamo fatto nessun travaso, nessuna chiarifica e nessuna stabilizzazione. Imbottiglieremo direttamente dalla ceramica alle bottiglie e vedremo che succederà. Siamo molto curiosi dell’evoluzione perché inizialmente era molto chiusa, quasi ridotta, mentre negli ultimi mesi si é equilibrata molto. Si chiamerà Firina come la vigna da cui prende origine.

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