One picture, three details

In this picture by @rossobiancobolle there are three details that bear witness to the past:
-the well and the concrete water tank where copper crystal used to be dissolved overnight before treating the vines;
-in the distance, in the vineyard, you can see wild willow trees, which were used to tie up the vines;
-meadows and a shed on the top of the hill, reminding us that the farms used to carry out different activities. Vineyards and Piemontese cattle farming.
The vineyard in the foreground is called Da Carlo, in honour of the old owner, from whom my father purchased it in 1989. When Carlo planted it in the early Sixties, he said: “we’re going to plant the vines in line with yours (Vigna Cein), because you never know, you might end up running straight through”. This shows just how much thought farmers used to put into what they did. And now, in fact, it’s as though it was just one, continuous vineyard.
In questa foto di @rossobiancobolle si possono notare 3 particolari che sono testimonianza del passato:
-il pozzo ed il contenitore di acqua in cemento nella quale veniva fatto sciogliere il cristallo di rame per una intera notte prima del trattamento.
-in lontananza nella vigna si notano i salici selvatici con i quali si legava le viti.
-prati ed una stalla sulla sommità per ricordarci come un tempo tutte le cascine avessero economia promiscua. Vigna ed allevamento del vitello di razza Piemontese.
La vigna in primo piano si chiama Da Carlo in onore del vecchio proprietario da cui mio padre la acquistò nel 1989. Carlo, quando la piantò nei primi anni ’60, disse: “facciamo i filari in corrispondenza dei vostri ( vigna Cein) perché chissa che un giorno non facciate riga diritta”. In questo pensiero tutta l’oculatezza dei contadini di un tempo. Ora infatti é come avere una unica e continuativa vigna.
L’ha ribloggato su MAXIMUSOPTIMUSDOMINUS.