Massal selection in Vigna Vegia



Here I am in the Vigna Vegia, choosing the best elements to preserve the genetic heritage of 1958 and then create the vines for a new massal selection vineyard.
There are plants with a range of different characteristics here in Vigna Vegia because each one is a different quality of Barbera. The fact that massal selection vineyards are made up in this way is what makes them special, more resistant and capable of coping more effectively with environmental stress.
So, we’re going to go over 50 years back in time, to when Barbera was selected in the vineyard observing only the following oriteria:
healthy vines (so plants that are fully intact, with no dry wood or deep holesi)
-green leaves
-good, even vegetative strength
-high quality grapes when tasted
In March 2021, we’ll take me wood from the plants marked and by spring 2022 we’ll have the new “old” Barbera rootings.
Buongiorno dalla Vigna Vegia mentre sto selezionando gli individui migliori per conservare il patrimonio genetico del 1958 e poi creare le piante per un nuovo vigneto in selezione massale.
Qui in vigna vegia ci sono ceppi con caratteristiche diverse perché ognuno è una qualità di Barbera differente: ecco la peculiarità fondamentale dei vigneti in selezione massale che, così composti, sono più resistenti e rispondono più efficacemente agli stress ambientali.
Riassumendo si ritorna indietro di 50 anni dove la Barbera veniva scelta in vigneto solo con le seguenti osservazioni:
-piante sane (quindi ceppi integri senza parti di legno secco o tagli e buchi profondi)
-foglie verdi
-buona ed omogenea vigoria
-qualità degli acini attraverso l’assaggio
A Marzo 2021 si preleverà il legno dai ceppi segnati e per la primavera del 2022 avremo le nuove barbatelle di Barbera antiche.